Вагітність і ремоделювання судин

Дослідники зі США провели роботу з вивчення гіпотези про те,що вагітність пов’язана з ремоделюванням судин,що приводить до підвищення їх еластичності,що може відслідковуватися під наглядом і при подальших вагітностях.

У дослідженні взяли участь 41 жінка,які мали в анамнезі кілька пологів і народжували в інституті Нью-Йорка за двомісячний період 2004 року. Критерії включення в дослідження –пацієнтки з неускладненою вагітністю,які на момент минулих пологів народили,і є дані,що пологи були другими. Також в дослідження були включені тільки ті пацієнтки,у яких в хід 3-х триместрів вагітності в обидві вагітності були зафіксовані характеристики артеріального тиску. Порівнювалися характеристики середнього артеріального тиску в попередню і дану вагітності. У результаті не було виявлено достовірних відмінностей в характеристиках середнього артеріального тиску,крім як у третьому триместрі вагітності. Коли порівнювали відмінності в характеристиках середнього артеріального тиску на терміні 34 тижні вагітності при теперішній і минулій вагітності,не було виявлено статистично значущої кореляції. Також був оцінений показник середнього пульсового тиску на терміні 34 тижні вагітності. Не було знайдено статистично значимих розходжень між характеристиками середнього пульсового тиску при першій і наступній вагітності.

Таким чином,дослідники приходять до висновку,що їх дані не підтверджують гіпотезу про судинне ремоделювання при вагітності,що приводить до підвищення еластичності судин,що може триматися під наглядом і при подальших вагітностях. Дані даної гіпотези могли бути обумовлені демографічними відмінностями популяції і попереднім відбором у дослідження.

За статтями Department of Obstetrics and Gynecology,Weill Medical College of Cornell University,New York,New York,USA.

Напишіть відгук