Анемія впливає на результат судинної хірургії

Незалежно від інших чинників ризику,анемія пов’язана з більш високою ймовірністю серцевих захворювань у пацієнтів,які піддаються елективній судинній хірургії. Такого висновку дійшли вчені за результатами,які отримані голандськими та американськими дослідниками,опублікованими у квітневому випуску “American Journal of Cardiology”.

Як сказав доктор Дон Полдерманс:“Анемія –не врахована причина ризику несприятливого результату у пацієнтів із захворюваннями периферичних артерій,які є кандидатами для судинної хірургії”. Прогноз,який пов’язаний з анемією,не залежав від таких факторів ризику,як серцева недостатність і захворювання нирок.

Доктор Полдерманс (Erasmus Medical Centre,Rotterdam) і колеги прийшли до цього висновку після ретроспективного вивчення 1211 пацієнтів,які піддавались судинній хірургії.

В однієї третини пацієнтів (399) була анемія,в однаковій пропорції помірною та ближче до важкого ступеня. У порівнянні з пацієнтами без анемії,відношення ризиків для яких  у групі анемії легкого ступеня склало 1.8 крізь 30 днів,2.4 крізь 5 років. Відповідні числа були 2.3 та 3.6 У групі з пацієнтів з анемією середнім ступенем тяжкості,4.7 і 6.1 у групі з тяжкою анемією.

“Наявність і тяжкість доопераційної анемії у судинних пацієнтів –значущі предиктори серцевих подій крізь 30 днів і 5 років,незалежно від наявності серцевої недостатності або захворювань нирок”,–говорять дослідники.

Однак,отримані результати не обов’язково демонструють причинні відносини,додають автори. “Крім того,причина анемії,яка залишається невідомою,може стати важливою для вибору доопераційного лікування”.

Напишіть відгук