Виявлено з’єднання,яке може бути використане для лікування когнітивних порушень у хворих на синдром Дауна

Дослідники з Інституту психіатрії Королівського Лондонського коледжу виявили з’єднання,яке може бути використано для лікування когнітивних порушень у хворих на синдром Дауна.

У дослідженнях,що опубліковані в “архівах загальної психіатрії”(Archives of General Psychiatry),демонструється підвищення рівня міоінозітола в тканинах мозку хворих,що корелює зі зменшенням інтелектуальних здібностей. Вчені припускають,що високі концентрації даного з’єднання сприяють ранньму розвитку хвороби Альцгеймера у хворих на синдром Дауна,тому що міоінозітол стимулює створення амілоїдних бляшок,ознаки хвороби Альцгеймера.

Практично у всіх людей з Даун-синдромом після досягнення 40 років розвиваються зміни мозку,характерні для хвороби Альцгеймера,взагалі не всі вони впадають в слабоумство. Комбінація наперед відомого розумового відставання і прогресуючого слабоумства складна в лікуванні,але підтримка існування хворих коштує досить дорого.

Професор Д. Мерфі (D. Murphy),який очолює дослідні роботи,говорить:“У даному дослідженні ми показали,що дорослі хворі синдромом Дауна мають суттєво підвищений рівень міоінозітола в області гіппокампу,що корелює з рівнем когнітивних порушень. Зараз ми намагаємося домогтися зменшення концентрації даного з’єднання в мозку пацієнтів і сподіваємося,що це стане новим способом лікування синдрому Дауна”.

Синдром Дауна – це генетична причина затримки розумового розвитку. Хвороба викликана наявністю у дитини трьох копій двадцять першої хромосоми замість двох. Один з генів 21 хромосоми кодує транспортер,який забезпечує транспорт міоінозітола в мозок. Підвищений порядок міоінозітола може бути викликаний додатковою копією даного гена у хворих.

1 comment to Виявлено з’єднання,яке може бути використане для лікування когнітивних порушень у хворих на синдром Дауна

Напишіть відгук