Нові бездротові пристрої повідомлять лікарям про серцевий напад

Бездротова технологія Bluetooth,завдяки якій можна користуватися набором hands-free для мобільного телефону,дозволить сповіщати в “швидку допомогу”про серцевий напад у людини,прогнозує британське Управління у справах зв’язку (Ofcom).

За словами представників управління,майже відразу ж з’явиться можливість імплантувати сенсори людям,які схильні до ризику серцевого нападу або нападів діабету. Таким чином,лікарі зможуть дистанційно спостерігати за станом пацієнта.

Якщо “вбудована в тіло мережа”визначить,що людина раптово втратила розум,то крізь найближчу базу в будинку вона пошле знак тривоги до лікарні.

У той же час у своїй доповіді “Бездротовий світ завтрашнього дня”влада попереджає,що у зв’язку з небезпекою зірвати таємницю особистого життя впровадження подібних технологій потрібно обговорити додатково.

У даний момент ця розробка проходить випробування в Плімуті. Її теж можна застосовувати якщо пацієнт своєчасно не прийняв необхідні медикаменти. Якщо таблетки не брали більше певного часу,пристрій пошле автоматичне нагадування –пролунає звуковий сигнал,про це сповістять родичів або опікунів хворого.

Однак експерти в області охорони здоров’я скептично оцінюють перспективи “вбудованих в тіло”сенсорів –дослідження про можливий вплив випромінювання від бездротових мереж поки не завершені.

Крім того,в доповіді Ofcom розповідається,що розвиток навігаційної системи GPS і технологій бездротового зв’язку на коротких відстанях здатні “змінити вдачу наших подорожей і порядок безпеки на дорогах”. Розумні транспортні системи,розробкою яких тепер займаються автовиробники,дозволять машинам обмінюватися інформацією та попереджати про несподіване гальмування. У випадку аварії сенсор автомобіля зможе на автоматі викликати рятувальні служби. Крім того,подібний пристрій зможе включати гальма,у випадку,якщо визнає,що 2 машини небезпечно наблизилися одна до одної.

Лікарі “швидкої допомоги”,прибувши на місце інцидента,за допомогою маленького комп’ютера та бездротового зв’язку зможуть зчитати інформацію з браслета,який вбудований в годиник водія. Це дозволить медикам отримати доступ до його медичної картки.

Зараз Єврокомісія обговорює питання про те,чи дозволяти використання систем “електронного виклику”,які будуть здатні самі викликати екстрені служби і надійдуть на ринок до 2011 року. Проведене щойно дослідження показало,що подібна технологія може на 10 хвилин зменшити час приїзду рятувальників на місце інцидента і на 15% зменшити число смертельних випадків при аваріях.

Управління у справах зв’язку відзначає так,що водіям допоможе і розвиток систем супутникової навігації. Комп’ютер зможе попереджати водіїв про корки на дорогах і підраховувати,чи не швидше буде досягти цілі на поїзді.

Крім того,технологія бездротового обміну інформацією дозволить постачати упаковку харчових продуктів мікрочіпами з інформацією про їхній склад. Це дозволить,наприклад,заздалегідь попередити людей,які страждають на алергію,що вони випадково взяли виріб,що містить алерген.

Ofcom робить висновок,що бездротовий зв’язок став “невід’ємною частиною нашого життя”. За словами управління,влада має вирішити питання про те,як впоратися з проблемою зростаючого попиту на радіочастоти,які потрібні для бездротових послуг. Не можна допускати,додають чиновники,щоб “піратське”користування чужими лініями зв’язку ставало перешкодою в роботі пристроїв,здатних врятувати людині життя.

Пітер Інгрем,який очолює технологічний відділ Ofcom,говорить:“У цій доповіді розказано про безліч творчих способів використання радіочастот на користь громадян. Однак інші урядові органи повинні визначити,чи виправдовує вигода від передачі особистих даних при розвитку медичних технологій можливі негативні наслідки”.

Чому Bluetooth (“синій зуб”)?
Винахід названо так на честь короля Данії і Норвегії Ґаральда Синьозубого,який в III столітті об’єднав воюючі племена. Точно так само Bluetooth покликаний був об’єднати різні технології.

Напишіть відгук