Ароматерапія не має ніякого впливу на імунітет,болючу чутливість і швидкість загоєння ран

Ароматичні олії

Ароматичні олії

До такого висновку прийшли вчені з Університету Огайо,які вивчали дію ароматів лавандової і лимонної олії на здорових добровольцях.

Впродовж трьох днів 56 чоловікам і жінкам закріплювали під носом бавовняну кульку змочену лавандовою,лимонною олієюабо дистильованою водою. Всім учасникам регулярно вимірювали тиск і пульс і забирали зразки крові на аналіз. Для оцінки їхнього настрою проводилися спеціальні психологічні тести.

Швидкість загоєння ран оцінювалася за допомогою тесту з смужкою лейкопластиру,після видалення якої залишалися маленькі дефекти епітелію. Для визначення больової чутливості добровольці занурювали ноги в крижану воду. Для оцінки впливу ароматерапії на імунітет голова дослідження Дженіс Кайкольт-Глейзер (Janice Kiecolt-Glaser) і її колеги визначали порядок інтерлейкінів 6 і 10 у крові учасників,але ефект на ендокринну систему оцінювався за коливанням концентрації гормонів стресу –кортизолу,норепінефрину та інших катехоламінів.

З’ясувалося,що ароматерапія не мала жодного впливу на порядок гормонів стресу і чинників імунітету,не надавала знеболюючої дії і не прискорювала загоєння ран. Єдиний позитивний ефект,який вдалося зафіксувати –поліпшення настрою учасників під впливом лимонної (але не лавандової) олії.

“Людський організм-надзвичайно непростий механізм,якщо хто-небудь відчуває себе краще при використанні ароматерапії,ми не збираємося його переконувати. Тим більше,все ще нам не вдалося виявити жодних фізіологічних ефектів застосування ароматичних олій”,–повідомив професор Вільям Маларкі.

Напишіть відгук