Гормональні пластирі

Пластир для замінної гормональної терапії можуть бути більш безпечними,ніж традиційні таблетки. За дними французьких учених,гормональні пластирі значно рідше викликають розвиток венозного тромбозу при менопаузі,повідомляє British Medical Journal.

Замінна гормональна терапія застосовується для запобігання негативних наслідків клімаксу. Більш ранні дослідження показали,що таке лікування може сприяти утворенню тромбів у венах,втім оцінка ступеня ризику не проводилося. Учені під керівництвом Маріани Канонік з паризької лікарні імені Поля Бруса (Paul Brousse Hospital) проаналізували 8 оглядових досліджень і 9 рандомізованих досліджень,які присвячені цій темі.

З’ясувалося,що у жінок,які застосовували замінну гормональну терапію у формі таблеток,небезпека розвитку венозного тромбозу збільшувався в два-три рази,причому найвища небезпека відзначалася в перший рік прийому медикаментів. Під час вживання пластиру для замінної терапії не супроводжувалося істотним збільшенням ризику венозного тромбозу,відзначили вчені.

На думку Канонік,дані відмінності пов’язані з різним механізмом всмоктування статевого гормону естрогену. При використанні пластиру естроген надходить безпосередньо в кровоносне русло,але при використанні таблеток –у травний битий шлях,але після цього –в печінку. Естроген може впливати на роботу печінки,в якій виробляються так звані фактори згортання крові. У кінцевому підсумку це може призводити до порушення рівноваги між зсідальними і антизсідальними чинниками на користь перших,вважають вчені.

Французькі вчені заявили про необхідність додаткових досліджень,які зможуть підтвердити переваги використання пластирів при гормональній терапії. У свою чергу професіонали Оклендського університету помічають,що абсолютна небезпека венозного тромбозу при використанні гормональної замінної терапії в таблетках досить невисока. Залежно від складу препарату таке ускладнення розвивається у 2-11 жінок з 10 тисяч пацієнток у віці до 60 років.

Напишіть відгук