У Великобританії випробовують пігулку від хропіння

u-velykobrytaniyi-vyprobovuyut-pihulku-vid-khropinnyaБіотехнологічна корпорація BTG почала дослідження ефективності препарату проти синдрому обструктивного апное сну,при якому пацієнти скаржаться на хропіння. Учені припускають,що частота симптомів цього розладу знизиться при прийомі лише однієї пігулки нового препарату на день.

При синдромі обструктивного апное сну (СОАС) відбувається звуження просвіту верхніх дихальних шляхів за рахунок природнього розслаблення м’язів. Це приводить до періодичного утруднення дихання,зменшення вмісту кисню в крові,і,як наслідок,ранкового головного болю,відчуттю розбитості і недосипання у пацієнтів та їх близьких. Досліджуваний виріб з кодовою назвою BGC20-0166 є поєднанням двох вже існуючих ліків. Механізм дії кожного з них різний,втім пара препарату змінюють передачу сигналу в певних центрах головного мозку,які відповідають за тонус мускулатури і дихальних шляхів.

У дослідження увійшли 39 пацієнтів. Всі учасники були розділені на групи,призначення в яких були різні:один з двох зареєстрованих препаратів,їх комбінація BGC20-0166 у двох різних дозах або плацебо. Для оцінки ефективності лікування був використаний так званий індекс апное / гіпопное,який вимірювався через 14 і 28 днів від початку дослідження. У групі пацієнтів,які отримували чималу дозу BGC20-0166,симптоми СОАС зменшилися в середньому на 40%,але у трьох з 10 учасників даної групи частота епізодів хропіння знизилася на 50%,що розцінюється як відмінний наслідок лікування.

У даний час важкі форми СОАС лікують за допомогою спеціальних кисневих масок,які створюють тривалий позитивний тиск у повітроносних шляхах. Небувалий виріб малоймовірно,що зможе замінити цю методику,втім,як сподіваються розробники,він стане ефективним методом терапії СОАС середньої тяжкості.

Напишіть відгук