У Німеччині розроблено протез,який імплантується в око

u-nimechchyni-rozrobleno-protez-yakyy-implantuyetsya-v-okoУ Німеччині вдало завершена розробка 1-ого у світі протезу,що імплантується в людську зіницю для поліпшення зору. Він пройшов необхідні випробування і встановлений вже шести пацієнтам,повідомило в Берліні міністерство освіти і наукових досліджень.

За даними,приблизно 3 мільйони людей,у тому числі 10 тисяч людей у Німеччині,страждають від Retinis pigmentosa –пігментоза сітківки. При цьому захворюванні гострота зору з причини відмирання клітин сітківки весь час знижується,що часто призводить до сліпоти. Проте,звичайно,частка нервових клітин зберігається і існує можливість зв’язати їх з мікропротезом.

Нею скористалися експерти Рейнсько-Вестфальського технічного університету Аахена і Інституту мікроелектронних систем ім. Фраунхофера в Дуйсбурзі,які розробили мікропротез,який отримав назву EPIRET3. Це єдина в світі система,яка функціонує в режимі бездротового харчування. Іншими словами,мікропротез,який імплантується в зіницю не підключається до зовнішніх джерел за допомогою кабелю,як інші імплантати сітківки. Це зменшує час операції,спрощує керування системою і не надто травмує пацієнта.

Небувалий мікропротез для ока був вживлений в спеціалізованих клініках в Ессені і Аахені шести добровольцям,які протягом декількох років нічого не бачили. За чотири тижнів випробувань професіонали досліджували сітківку за допомогою електронних датчиків. З’ясувалося,що всі пацієнти змогли розрізняти оптичні зразки. Тепер ставиться завдання підвищити термін служби і носіння мікропротеза,удосконалювати техніку проведення операції з його встановлення. Щоб пацієнти могли орієнтуватися в навколишньому світі,до розробленої системи в майбутньому повинна бути підключена камера,яка стане передавати в імплантат радіосигнали.

“Науковці та техніки разом досягли видатних результатів –сказав статс-секретар в міністерстві наукових досліджень Томас Рахель. –Ми хотіли б,щоб вони вже найближчим часом пішли на користь багатьом сліпим”. З 1995 року вартість розробок ,що проводилися склала в сумі 17.5 млн евро.

Напишіть відгук