Гідрополімерні пов’язки –інноваційна альтернатива гіпсу

Перелом руки або ноги –річ,звісно,неприємна. Людина в гіпсі потребує допомоги близьких,які допомагають йому робити елементарні речі,одягатися,переміщатися. Прийняття душу зовсім нагадує чудеса еквілібристики. А ж є спосіб уникнути більшої частини неприємностей.

Традиційно при тріщини в мізинці ногу гіпсували до коліна:ні помитися,пару тижнів,ні взутися. Спортсменам ще гірше:їх гіпсували навіть при надриві зв’язок –щоб волокна зрослися якомога більше симетрично. Однак під гіпсом практично накопичується маса проблем:м’язи виснажуються,сухожилля і зв’язки послаблюються,мікроциркуляція крові порушується. Існує навіть медичний термін для даних супутників гіпсу:“хвороби перелому”.

Альтернатива старому перевіреному гіпсу –метод “функціональної іммобілізації”. Пошкодження рухомого місця обмежується циркулярною гідрополімерною пов’язкою. Вона,як і гіпс чітко фіксує потрібну форму і виконує опорну,стабілізуючу функцію. При цьому в багатьох випадках дозволяє “бинтувати”значно меншу ділянку,ніж при гіпсуванні.

Головна складова пов’язки –  гідрополімерні бинти з скловолокна,які просочені поліуретановою смолою. Підкладкові панчохи і прокладки з м’якого еластичного мембранного пластиру охороняють шкіру від контакту з бинтом,але шар спеціальної синтетичної підкладкової вати робить пов’язку комфортнішою. Пов’язки бувають 3-х видів:тверді (Scotchcast),напівтверді (Soft Cast) і комбіновані. Мистецтво лікаря полягає в тому,щоб вибрати максимально відповідну пов’язку. Він моделює пов’язку,пристосовуючи її до форм тіла пацієнта. Через 10 хвилин бинт перетвориться на пластик. Щоб прискорити полімеризацію,доктор оббризкує бинт гідроспреєм. Процедура зазвичай займає 2-3 хв.

Матеріали з гідрополімерних бинтів комфортний і легкий,не боїться води і надзвичайно міцний. Зняти його легко,розрізавши ножицями. Пацієнти пересвідчуються в тому,що одразу після накладення пов’язки на ногу можна рухатися і біль при ходьбі практично зникає,не розвивається набряк травмованої області. Лікарі рекомендують у перші кілька днів після травми не навантажувати кінцівку,прикладати  холод на травмовану область,медикаментозне лікування нестероїдними протизапальними препаратами.

Зазвичай пов’язки знімають,як і гіпс,через 2-3 тижні. Ускладнень при цьому фактично не спостерігається.

В Українській дитячій спеціалізованій лікарні “ОХМАТДИТ”накопичено чималий досвід застосування таких пов’язок.

–Наші пацієнти не відчували себе інвалідами,–говорить лікар-ортопед вищої категорії Юрій Дмитрук,–деякі купалися в басейні і відкритих водоймах,брали участь у спортивних змаганнях і танцювальних конкурсах. Всі хлопці та їх тато і мама залишилися задоволені стабілізуючими пов’язками з гідрополімерних бинтів і тими можливостями,які вони надають.

За словами Юрія,ефективність лікування травм підвищується,але терміни лікування значно скорочуються. Серед пацієнтів ОХМАТДИТу був юнак з вагою тіла 100 кг і з переломом обох гомілок. Після “бинтування”він пішов з травмопункту своїми ногами і через тиждень уже відвідував школу. Пов’язки були зняті через півтора місяця.

Напишіть відгук