Вчені зробили МРТ кольоровою

vcheni-zrobyly-mrt-kolorovoyuАмериканські вчені знайшли спосіб отримання кольорового зображення при магнітно-резонансній томографії (МРТ) за допомогою мікромагнітів різної конфігурації,повідомляє ScienceNews. Нова технологія дозволить виконувати отримані знімки більш інформативними.

Принцип МРТ заснований на випусканні радіохвиль атомами водню,що знаходяться в магнітному полі високої напруженості,при порушенні ними певної комбінацією електромагнітних хвиль. Сіра яскравість кольору на вихідному чорно-білому зображенні пропорційна вмісту води у відповідній структурі організму.

Для отримання кольорового зображення дослідники з Національного інституту стандартів і технологій США в Боулдері,штат Колорадо,розробили магнітні мікрочастинки від десяти до двох мікрометрів в діаметрі,що складаються з металевих дисків,які розділені немагнітною речовиною. Будучи введеними в досліджуване середовище,мікромагніти змінюють частоту радіохвиль,причому це модифікування пропорційне відстані між магнітними дисками.

Якщо поєднати мікромагніти з речовинами,що вибірково накопичуються в певних тканинах (наприклад,в ракових пухлинах),дані тканини будуть випромінювати радіохвилі заданої частоти. При комп’ютерній обробці сигналу радіохвилі різних частот перетворюються в різні кольори,що дає можливість отримати кольорове зображення.

Для застосування нової технології в діагностиці захворювань потрібно провести серію дослідів на тваринах із застосуванням біологічно інертних магнітних часток. Експериментальні мікромагніти виготовлені із застосуванням токсичного металу нікелю,але голова розробки Ґері Зейбоу вважає,що його можна замінити будь-яким безпечним магнітним матеріалом.

Напишіть відгук