Лазерний промінь допоможе в лікуванні епісиндрома

lazernyy-promin-dopomozhe-v-likuvanni-episyndromaВчені розробили нову методику,яка дозволяє визначати вогнище ураження головного мозку у хворих на епілепсію. В основі винаходу лежить здатність лазерного променя проникати в нервові клітини. Небувалий метод діагностики випробуваний на щурах,втім скоро вчені збираються провести дослідження на людині.

В основі епілепсії лежать нервові імпульси,які виробляються в осередку патологічної активності з надмірною частотою. Приблизно у 60% хворих стабілізації стану вдається домогтися за допомогою протиепілептичних препаратів. Однак третина пацієнтів має потребу в хірургічному лікуванні,яке полягає в висіченні патологічного осередку головного мозку. Основна проблема при цьому полягає в точному визначенні локалізації ураження. Для цього медики накладають мережу електродів безпосередньо на поверхню мозку.

Вчені з США продемонстрували в дослідженні на щурах,що за допомогою лазерного променя можна значно швидше визначати місце розташування патологічної ділянки. Так сутність званої лазер-індукованої фотоакустичної томографії полягає в тому,що потік лазерних променів,проходячи через кістки черепа,прямує до головного мозку. При цьому в нейронах з’являються мікровібрації,які уловлюються спеціальним датчиком і перетворюються на звукові хвилі. За характером отримуваного звукового сигналу можна судити про локалізацію ураження. Запропонована дослідниками техніка заснована на тому,що ділянки головного мозку з патологічною активністю мають здатність з’єднувати на собі світлові потоки і відрізняються таким чином від навколишньої нервової тканини.

Визначення території ураження за допомогою нового способу займає лише кілька секунд,що набагато менше,ніж час,що витрачається на проведення КТ та МРТ. Не виключено,що з’явиться й переносний варіант апарату для лазерної діагностики,який дозволить проводити дослідження біля ліжка хворого.

Досягнувши відмінних результатів в експерименті на щурах,медики почали розробляти план дослідження на пацієнтах. Однак дослідження на людині має свої складності. Зокрема,товщина кісток черепа становить близько одного сантиметра,що ускладнить проходження лазерного променя в головний мозок і ускладнить передачу вібрацій до датчика. Проте вчені сподіваються,що за допомогою лазерного променя з більшою довжиною хвилі і спеціального гелю для кращої провідності сигналів,їм вдасться досягти позитивних результатів.

Дані про нову методику опубліковані в журналі Physics in Medicine and Biology.

Напишіть відгук