Довготривалий прийом ібупрофену та інших нестероїдних протизапальних препаратів (НПЗП) захищає від хвороби Альцгеймера

До такого висновку прийшли учені з університету Бостона в результаті дослідження за участю 250 тисяч чоловік,повідомляє видання Neurology.

Дослідники під керівництвом Стівена Влада з’ясували,що люди,які приймали ібупрофен впродовж п’яти років,більш ніж на 40% рідше страждали на старече слабоумство. Інші НПЗП надавали менший ефект –при їх прийомі небезпека старечого слабоумства знижувався в середньому на 24%,повідомили вчені. Деякі препарати з цієї групи,зокрема целекоксиб,не чинили ніякого впливу на розвиток слабоумства.

Захисний ефект ібупрофену раніше був виявлений в дослідженнях на тваринах,повідомив Влад. Він відзначив,що прийом цього препарату призводив до скорочення білкових відкладень в головному мозку,характерних для хвороби Альцгеймера. Нові дані підтверджують його роль у профілактиці захворювання.

У минулих дослідженнях вчені вже аналізували взаємозв’язок між прийомом НПЗП і слабоумством,втім дані,які отримані різними авторами,були суперечливими. Влад і його колеги припустили,що невідповідність результатів пов’язана з неоднаковим ефектом різних протизапальних засобів і змогли підтвердити цю теорію за допомогою свого дослідження.

Тим більше,професіонали поки не можуть рекомендувати пацієнтам використовувати ібупрофен для запобігання деменції. Довгострокове вживання НПЗЗ може призводити до серйозних побічних ефектів,зокрема порушення функції нирок та формування виразки шлунка,попереджають лікарі.

Напишіть відгук